Itzos richt op basis van het Information Exchange-platform van InterSystems een data- en integratielaag in bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Die laag is nodig om op een veilige en moderne manier zorgdata uit te wisselen. Zo wil de orthopedische kliniek binnenkort een patiëntenportaal openen.
Met de opening van het patiëntenportaal volgend jaar wil de kliniek aansluiten bij de moderne beleving rond publieksgerichte informatie-uitwisseling. Een randvoorwaarde daarbij is een onafhankelijke regie op de gegevens die worden uitgewisseld tussen de kliniek met de patiënten en met de behandelaars en andere betrokkenen binnen en buiten de zorginstelling. De AVG-regelgeving rondom de privacy stelt strikte eisen aan het vergaren, opslaan en delen van data.
Unified Care Record (UCR)
Hiervoor laat de Sint Maartenskliniek een nieuwe data- en integratielaag inrichten. InterSystems-partner Itzos gebruikt daarvoor het UCR-platform van de Amerikaanse automatiseerder. Via een robuuste service bus (Health Connect) wordt deze oplossing volgens de gangbare standaarden (FHIR, HL7 etc.) met elk denkbaar systeem gekoppeld, zoals een elektronisch patiënten- en cliëntensystemen, laboratoriumsoftware, medicatietoepassingen, planningsoftware en huisarts- en apotheekinformatiesystemen.
Via een API-gateway zijn de bronsystemen via de geldende protocollen en beveiligingscertificaten te bevragen en van data te voorzien vanuit een reeks van IT-voorzieningen buiten de zorginstelling, apps voor persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo), portalen voor patiënten en medewerkers, IoT-apparaten, wearables en klantcontactomgevingen.
Overtikken kan niet meer
Volgens Helene Lengler, directeur InterSystems voor de regio’s Dach & Benelux, is de beschikbaarheid van alle relevante en juiste data op het juiste moment op de juiste plaats cruciaal voor de kwaliteit van zorgprocessen. ‘De realiteit leert dat veel zorgdata zich op verschillende systemen op uiteenlopende plaatsen bij de behandelaars en andere medische professionals bevinden. Het gebruik van smartphones en tablets maakt dat er ook in de zorg nieuwe in- en uitgaande informatiestromen bijkomen. De gebruikswaarde daarvan valt of staat met de integriteit en de actualiteit van de data uit de bronsystemen. Het simpel overtikken van data biedt geen waarborg voor kwaliteit en veiligheid.’